Save your buffers…

Ma kinuie o intrebare de vreo saptamana si ceva si daca tot n-am somn, hai sa o fac publica, poate nu sint singurul de ‘genu’ asta..
Mi-am adus aminte de o kestie de pe net de-acum muuulte secole:

This world comes to an end, please save your buffers…

De la kestia asta m-a lovit o intrebare existentiala: traim intr-o era informatizata unde informatia ‘traieste’ pe diverse suporturi, back-ups, etc… Care e durata de viata a acestor date?

Ma gandeam la inceputurile existentei mele pe internet (back to 94-95’s) cand vazusem prima data un BBS si “ce e aia telnet”. Apoi am descoperit “lynx” (un browser text pe linux) si apoi… internet-ul! Pe vremea aia eram hungry dupa toate informatiile posibile si imposibile, informatii la care nu ajungeai cu google – nici nu exista pe vremea aia (ca multe altele). Ok, informatia aia o luai pe ceva acasa: existau diskete atunci; cdrw-urile erau un lux (hmm.. in 94/95 existau cdrw-uri? nu retin, dar parca nu). Oare cate informatii de-atunci au supravietuit pana azi? Disketele krapa mai usor decat cd-urile – “parerea mea” (desi, am o disketa de boot de 2 ani si ceva care… incredibil inca se misca ok)

Ok, sa trecem in prezent: prin 2000 am inceput sa fac back-upuri la greu, la tot ce consideram interesant/cool/worth to save. In octombrie anul trecut am ‘executat’ vreo 150 de cd-uri (cdrom-ul nu le mai citea in totalitate sau le citea foarte greu sau kiar deloc – in mai multe cazuri kiar) – adica, un cd “tzine” cam 3 – 4 ani? …5? Apoi? Ce facem cu informatia aia? O stergem? O salvam pe alte cd-uri pentru inca 4 sau 5 ani de-acum incolo? In cazul meu am renuntat la acele cd-uri fara sa le fac back-up… erau kestii outdated sau care nu mai prezentau interes. Cati sint cei care fac la fel? Cata informatie se pierde astfel?

Sa ziceam ca am salvat cam 30% din vekile back-upuri si personal stuff. Peste 5 6 ani o sa am iar 200 de cd-uri (scuze, dvd-uri de data asta) – adica muuuult mai multa informatie si un risc muuult mai mare – busheshti un dvd iti iei adio de la 4.5Giga de info…
Dar sa presupunem ca nu bushesc nimic si din alea o sa salvez la vremea lor inca 30/40%. Restu’? …se pierde! Adica o sa o tin dintr-un save intr-altu.. pana cand?

Cat ‘tzine’ un HDD? 4 5 ani? (happy cases). Krapa un HDD – in cazul meu eu imi fac back-ups la 3 4 luni – dar daca pica kiar cu 2 zile inainte de un back-up general? Iaca se mai pierd 2 3 luni de informatie… and so on.
Dar sa trecem din segmentul micro la cel macro: ma gandesc la Google, Yahoo si marii mastodontzi care jongleaza cu terra de terra de informatie… astia pe ce-si fac back-ups? Oare isi fac sau o ingroapa undeva intr-un buncar anti-atomic?
Kiar, daca sare in aer ditamai centru de date cu 1000 de firme de hosting? Krapa toate back-up-urile, se topesc toate cd-urile si dvd-urile, ard toate HDD-urile si benzile magnetice (lol, mai exista asa ceva?) – ce se alege de informatia aia? …memories?

Poti salva viata unui om pe un suport magnetic… ceva… orice? Adica, peste 1000 de ani poate da cineva un ‘search’ si sa vada ca ai existat? …sa-ti vada blogu’? … sau macar sa vada ca ai existat prin log-uri?

Kiar, daca toata lumea asta krapa, noi unde mai facem save si back-up?

Un gând despre „Save your buffers…

  1. Hmmm, de cand esti singur ai inceput sa-ti ridici niste probleme cam ciudate … simti nevoia sa vorbesti cu cineva ? 🙂 Am si eu niste intrebari pt omenire : “Incotro ne indreptam ?”, “Ce este viata ?”, “Ce este omul ?”, ” Spatiul este format din linii curbe in spatii plane sau din linii drepte in spatii curbe ?” Astept raspunsuri urgente …

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s